Home
duits fries Last minute

5 dingen die je moet weten wanneer je een boot koopt

Tips om een boot te kopen

Een warme zomerdag op de boot met een heerlijke verfrissing en een briesje die door je haren gaat. Een boot is een prachtige invulling van je zomerdag! Voor de hobbyisten is een boot huren een prima optie, maar voor de echte fans is het kopen van een boot toch wel de ultieme droom. Maar waar moet je precies op letten wanneer je een boot wil gaan kopen? Wij vertellen je in dit artikel graag waar je rekening mee moet houden en wat je beter niet kunt doen. Zodat jij deze zomer (of zelfs al eerder) heerlijk en veilig zit te genieten op jouw varende domein.

Size matters

Eén van de belangrijkste dingen is de grootte van de boot. Waar wil je de boot precies voor gebruiken? Zie je jezelf al voor je met je geliefde op romantische tochtjes, of vind je het leuk om met een groep vrienden of familie boottochtjes te maken? In de zomermaanden zitten de wateren in Nederland vol met boten en sloepjes en alles er tussenin. Dit is belangrijk om rekening mee te houden, omdat een onnodig grote boot onhandig is en vaak onnodige kosten met zich meebrengt.

Aankoopkeuring

Ga je voor een tweedehands boot? Laat dan zeker een aankoopkeuring uitvoeren, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Ook kun je een professionele organisatie inhuren die met je meekijkt, oftewel een jachtmakelaar. Een Jachtmakelaar vinden is niet eens zo moeilijk, je bent er op dit moment één klik in Google van verwijderd. Je vaart namelijk nog fijner wanneer je weet dat je boot in de juiste conditie is en stabiel.

Identificeer de verkoper

Of het nu een nieuwe boot is, of dat je hem van iemand overkoopt, identificeer allereerst de verkoper van de boot. In het beste geval denkt deze persoon of het bedrijf ook met je mee en zal hij je niet belazeren. Je wilt immers gewoon graag een boot kopen, het is alleen een kwestie van de juiste boot uitzoeken. Zoek een eerlijke partij. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwe, of tweedehands boot. Ook in de botenwereld geldt: goedkoop is duurkoop.

Verzeker jouw boot

Ben je uiteindelijk de trotse bezitter geworden van een boot? Dan is de volgende stap: je boot verzekeren. Ook al ga je soms alleen maar een dagje varen op niet zulke wilde wateren, je kunt alsnog voor dure verrassingen komen te staan wanneer je niet verzekert. Waar je met een auto nog vaak wel even door kan rijden met schade, is dit met een boot absoluut niet slim om te doen. Voor je het weet verandert jouw jacht in een zinkend schip, met alle gevolgen van dien.

Maak een proefvaart

De beste manier om te kijken of de boot wel past bij jou, is door het maken van een proefvaart. Dit is voor de meeste jachtmakelaren absoluut geen probleem. Sommige boten zijn zelfs gechipt om zich te beschermen tegen diefstal. Een proefvaart levert vele inzichten op. Natuurlijk speelt de grootte van de boot hierin een rol, maar ook zeker of de boot überhaupt wel lekker stuurt en past bij jouw stijl van varen.

Maak een begroting 

Een boot kopen is geen kleine aangelegenheid en ook zeker geen kleine uitgave. Een klein, simpel sloepje kan al snel duizenden euro’s kosten en daarom is het verstandig om alvorens even een begroting te maken van de kosten. Wat kan en wil je precies kwijt zijn aan de boot? Houd hiermee ook rekening met kosten voor het onderhoud en de stallingsplek.

Check of de boot vrij van last is

Ook een belangrijk onderdeel wanneer je een tweedehands boot wil gaan kopen. Is deze boot vrij van last? Dat wil zeggen, rust er op het moment een hypotheek op de boot? Je kunt bij het Kadaster deze gegevens inzien. Daarna is het handig om in de overeenkomst vast te leggen dat hier geen sprake van is. Wanneer je de boot koopt wil je natuurlijk dat hij helemaal van jou is, en dat check je hiermee.