Home
duits fries Last minute

Tips als je voor het eerst gaat varen met een motorboot

Varen zonder ervaring... daar gaan we het over hebben op deze pagina. We gaan er vanuit dat je binnenkort voor het eerst gaat varen op een motorboot, of een ander type boot. We richten ons hierbij voor een groot deel op het varen met een motorboot, maar de info is ook waardevol als je zonder ervaring met een zeilboot het water op wilt gaan. Alleen komt er bij het varen met een zeilboot en vooral ook een zeiljacht, wel even iets meer bij kijken. Hoewel iedere kapitein ook weer op de hoogte hoort te zijn van de eigenschappen en regels t.o.v. een zeilboot.
 

tips_voor_het_eerst_varen_motorboot


Eerst huren, dan (eventueel) kopen

Het is niet verstandig om  direct een boot te kopen. Huur eerst een motorboot om de bevestiging van jouw ideale vakantiebestemming te krijgen. Eerst een boot huren is ook belangrijk omdat je dan zeker gaat varen op een boot die technisch 100% in orde is. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan heb je de garantie dat de problemen snel worden opgelost door het bootverhuurbedrijf. 


Nuttige tips voor beginners

Een kapiteinspet op je hoofd maakt je nog geen kapitein. Daarom geven we je hier een aantal nuttige tips voor als je straks voor het eerst gaat varen met een motorjacht.

  • Kies bij je eerste vaarvakantie niet direct voor een te groot schip. Het belangrijkste is dat de juiste faciliteiten en aantal cabines en slaapplaatsen aanwezig zijn. Verder kun je nog kijken naar de grootte van het achterdek of een open kuip, sanitair e.d. en dan ben je al aardig op weg.  
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de algemene vaarregels op het water. Waterwegen zijn nu eenmaal geen asfaltwegen. De regels verschillen dan ook enorm met de regels op de autosnelweg. Een slingerende auto moet daar van de weg worden gehaald, terwijl we een laverende zeilboot zo nodig voorrang moeten geven :-)
  • Kijk ook of jouw vakantiedroom aansluit bij het gevoel van jouw gezinsleden.
  • Als je gaat varen met kinderen, kijk dan vroegtijdig online of de jachthaven waar je gaat aanleggen wel faciliteiten voor kinderen heeft. Of dat in de buurt van de jachthaven voorzieningen zijn die aansluiten op de wensen van jouw gezelschap.
  • Ook belangrijk bij het varen met kinderen is de keuze voor een motorboot met een achterdek of juist een open kuip.
  • Wellicht ga je schrikken van de grote vrachtschepen. Deze kunnen een enorme dode hoek hebben. Zorg gewoon dat je goed gezien wordt en ga niet plotseling anders varen. 
  • Een lekker drankje hoort bij een gezellige vakantie, maar ook voor een boot geldt: geen alcohol in het verkeer. Wacht daarmee tot je hebt aangelegd in de jachthaven of een ander soort aanlegplaats!
     

varen_motorboot_eerste_keer


Wanneer ben je een vaarbewijs nodig?

Als je straks een boot gaat huren of wellicht kopen, dan hoef je niet altijd in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Dit is nodig als je op een boot gaat varen van 15 meter of langer. En ook op een boot die sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Maar dat neemt niet weg dat het verstandig zou zijn als je over dezelfde kennis beschikt die je moet hebben om het vaarbewijs te halen.
 

Voor het eerst aanleggen met een motorboot

Als je voor de eerste keer een motorboot gaat huren dan is het verstandig om eerst eens te gaan oefenen op het aanleggen van de boot. Dat kan zomaar een dieptepunt van de stemming aan boord kunnen schelen. Misschien heb je het wel in je vingers, maar het kan ook zomaar veel ellende schelen als je op een drukke plek moet aanleggen en het dan blijkt dat de communicatie tussen de schipper en de passagiers op dit vlak verre van optimaal is. Mocht je alleen als man en vrouw varen, dan kan dit zomaar de ultieme test van de kracht van jullie huwelijk zijn :-)