Home
duits fries Last minute

Vaarroutes in Flevoland

Na de inpoldering van Flevoland is dit mooie watersport gebied van Flevoland ontstaan. Het is bedoeld als afwatering van de Veluwe. De provincie Flevoland is omringd met schitterende vaarwateren. Ten westen van Flevoland vindt je het Markermeer, ten noorden het Ketelmeer en aan de zuid-oostzijde het Gooimeer, Eemmeer, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontermeer en het Vossemeer.

ijsseloog_ketelmeerIJsseloog Ketelmeer

De Oostzijde van Flevoland is prima bevaarbaar voor zeilboten, motorjachten, motorboten en sloepen.

Van Noord naar Zuid

De route begint aan het Ketelmeer. Vaar hier het Vossemeer op richting Roggebotsluis. Blijf hier binnen het vaarwater tussen de betonning en hou rekening met andere schepen door stuurboorswal aan te houden want het kan hier erg druk zijn. Lange wachttijden zijn dan ook geen uitzondering. Vaar na de Roggebotsluis het Drontenermeerrichting Elburg. Hier passeert u een schtterend landschap met grote partijen watervogels.  Blijf in de vaargeul want buiten de betonning is het erg ondiep.

Roggebotsluis_flevolandRoggebotsluis

Bij de Elburgerbrug gaat u bakboord richting Elburg en vaart stuurboord u langs de gemeentelijke jachthaven "Jachtcenter Elburg". U kunt ook helemaal doorvaren naar de nieuwe Haven. Hier ligt u direct aan het centrum. Aanlegplaatsen zijn er vaak bezet in de drukke periode. Elburg is gezellige stad met leuke winkels en terassen. Er zijn genoeg bezienswaardigheden zoals het palingroken, musea en dergelijke.
 

elburg_havenElburg

Na Elburg kunt u verder varen naar Harderwijk en na het  passeren van de  Elburgerbrug met een doorvaarhoogte van 5.7meter komt u uit op het grote veluwemeer.  Naast de vaargeul is het hier erg ondiep!. Bij Ton- VM9 passeert u de Jachthaven van Riviera Beach.  Bij deze jachthaven vindt u een compleet pretpark en vakantiepark. Een prima locatie om samen met uw kinderen de dag door te brengen!

veluwemeerVeluwemeer

Verkiest u de rust boven de drukte van het pretpark dan kunt u verder varen naar Harderwijk.  U passeert een watersportgebied bij de Bremerbergse Hoek voor Skien en surfen.  Direct na naviduct ligt aan stuurboord "de Knar" een jachthaven op loopafstand van Harderwijk. Doorvaren naar het centrum is ook een mogelijkheid en er zijn diverse aanlegmogelijkheden. Harderwijk is een oude hanzestad en u vindt er gezellige restaurantjes, en terrasjes. Ook kunt u een bezoek brengen aan het standsmuseum of het Dolfinarium van Harderwijk!  Voor uw kinderen een hoogtepunt tijdens de vaarroute!

Vaarroute - Harderwijk naar Spakenburg en Bunschoten

Verlaat Harderwijk door de vaarroute aan bakboord te houden. Na het naviduct volgt u de route richting Spakenburg op het "Wolderwijd" en hou de betonde route aan. Aan stuurboord passeert u Zeewolde en Strand Horst aan bakboordzijde. Beide plaatsen hebben jachthavens met goede voorzieningen. Vervolgens passeert u de stranden van Nulde en komt bij de Nijkerkersluis. Het is nog maar een klein stukje naar Bunschoten en Spakenburg na het passeren van de sluis. Aan stuurboord ziet u  eerst nog de Eemhof. De Eemhof is nauw verbonden met Center Parcs, voor kinderen misschien wel een leuk uitstapje waard.  Vaart u door naar Spakenburg volg dan na de NK40 de vaargeul aan bakboord.

In het centrum van Bunschoten-Spakenburg vindt u 2 jachthavens. De Oude- en Nieuwe jachthaven. In de Oude Jachthaven zijn alleen traditionele schepen welkom. In de Nieuwe Jachthaven zijn alle voorzieningen aanwezig.

jachthaven_Bunschoten_SpakenburgJachthaven Bunschoten-Spakenburg

Spakenburg was vroeger een belangrijke visserijplaats aan de Zuiderzee. Sindsdien is dit erg veranderd maar maar de vissergeest is nog overduidelijk aanwezig.  De klederdrachten zijn beroemd en wie in Spakenburg komt moet koek en/of vis eten. Spakenburg is eigenlijk het eindpunt voor schepen met een staande mast hoger dan 12,7 meter. Andere schepen kunnen hiervandaan de Eem opvaren richting Baarn of doorvaren naar het Gooimeer en de Stichtse Brug passeren.

Na de Stichtse Brug vindt u aan de zuidzijde van het vaarwater Huizen.Huizen heeft zijn peilen in de loop der jaren gericht op watersport. Veel ontwikkelingen op watersportgebied komen uit Huizen. Alle 3 havens zijn voorzien van standaardfaciliteiten en liggen direct aan de stad.

U draait naar bakboord richting Naarden om Huizen te verlaten. Houdt hier de betonning aan want dan bent u zeker van een veilige route. Na de De Schelp dient u voor de GM70 te keren richt Naarden. Naarden beschikt maar liefst over 1250 ligplaatsen. Zoals dat hoort voor een grote jachthaven zijn er voorzieningen in overvloed.

Randmerenroute (noord naar zuid)

Een veel gebruikte vaarroute is van Randstad naar Friesland. De Randmeren en de rietlanden aan de oever zijn van internationaal belang voor moeras- en watervogels. Ze vormen een ecologische structuur binnen Nederland. Het  vormt de belangrijkste schakel tussen de moerasgebieden van het Hollandse en Utrechtse laagveengebied. Aan de ene kant het Friese en aan de andere kant het Overijsselse. In de Randmeren is de kwaliteit van het water na 10 jaar sterk verbeterd. De Randmeren lopen vanaf de monding van de IJssel tot de Hollandse brug voorbij Almere en omvatten achtereenvolgens het Vossemeer en Drontermeer, voorbij Elburg het Veluwemeer, voorbij Harderwijk het Wolderwijd, Nuldernauw, Nijkerkernauw, Eemmeer en Gooimeer. In de Randmeren liggen de oneven groene spitse markeertonnen aan Flevozijde (links) en de even rode stompe markeertonnen aan de zijde van het "oude land" (rechts). De gebruikte letters op de betonning zijn een afkorting van de naam van het meer waar ze zich bevinden.

WolderwijdWolderwijd

Langs het Gooimeer

De Stichtse Brug ligt ten oosten van het water en ten westen de Hollandse Brug. In het Gooimeer liggen de eilanden Huizerhoef en De Schelp bij het Noorderbos. Op het Gooimeer is veel ruimte voor recreatie, zo kan er worden gezeild, gekanood en gezwommen. Watersporters kunnen hun boten aanleggen in de havens van Almere Haven, Huizen en Naarden. Er zijn stranden bij Almere Haven, de Hollandse Brug, ten zuiden van Almere en in Huizen.

Bron: watersportalmanak.nl