Home
duits fries Last minute

Vaarroutes Friesland

vaarroute_friesland

Vaarroute 1 - De Reidmarroute electric only

De eerste vaarroute in Friesland die we hier noemen is ook direct de meest bijzondere route. Op deze vaarroute mag alleen maar gevaren worden door elektrische boten. Hiermee geeft Friesland toch echt hun betrokkenheid met ons milieu aan. De Reidmarroute electric only in Friesland is ondertussen al uitgegroeid tot een zeer populaire vaarroute voor mensen die er bewust hebben gekozen voor elektrisch varen.

Vaarroute 2 - De Overtocht van Stavoren naar Enkhuizen

Het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, is een van de mooiste meren van Nederland zeker als het gaat om zeilen. Tevens is dit het grootste meer van Nederland met een oppervlakte van 1100 km2 en geeft u de mogelijkheid voor een schitterende overtocht, of dit nu met een motorboot, motorjacht, zeilboot, zeiljacht of sloep is.  U kunt er met uw eigen zeiljacht varen, maar er zijn ook vele mogelijkheden om een zeiljacht of motorboot te huren. Boot huren in Friesland.

In ruim een uur bent u van Stavoren naar Enkhuizen. Enkhuizen biedt veel bezienswaardigheden zoals het zuiderzeemuseum en het loont de moeite hier even een kijkje te nemen.  Vanuit het IJsselmeer kunt u ook via de sluizen de waddenzee op naar Tessel, Terschelling of een van de andere eilanden of zelfs de Noordzee op met natuurlijk een zeewaardige boot.

Vaarroute 3 - De Lyts en De Lauwers

In Friesland kunt u genieten van de rust, natuur, het water en de gezellige dorpen en stadjes. U vaart dwars door de Friese Wouden. Hier vindt u een prachtige natuur met gastvrije en sfeervolle dorpen en steden vol activiteiten en gezelligheid. Pitoreske winkels, musea, monumenten en kerken. De Lyts en Lauwersmeerroute verbindt de centrale Friese Meren met het Lauwersmeer en biedt ruime vaarmogelijkheden naar de rest van Friesland en richting de wadden en Groningen.

LauwersmeerFoto: Lauwersmeer   Bron: www.natuurgebiedinbeeld.nl

De route is geschikt om te varen met een motorboot of motorjacht. De bruggen hebben een doorvaarthoogte van 3.00 meter. Het water is er gemiddeld 1.65 meter diep is het voor grotere motorboten dan ook de verbinding van het Lauwersmeer met de Friese meren.

Deze route verbindt Drachten en Dokkum met elkaar via een eeuwenoude vaarroute. Vroeger werd deze vaarroute vooral gebruikt door de turf- en veenschippers. Er zijn genoeg ligplaatsen aanwezig aan de route de Lyts en de Lauwers. Een bezoek aan de dorpen en stadjes aangrenzend aan de route zijn uw vakantie of uitje meer dan waard.

Vaarroute 4 - Turfroute Friesland

De Turfroute is een zeer mooi gedeelte van zuidoost Friesland. De route bevat een landschap voorzien van vele sluizen en bruggen. In de omgeving van de Turfroute vindt u de schitterende natuur met pitoreske dorpen. U benaderd de Turfroute via een van de 3 sluizen van Appelscha, Gorredijk of Oudehorne.

De maximale lengte voor boten is 28 meter en mogen maximaal 5 meter breed en 3.30 meter hoog zijn en een diepgang tot 1.10 meter.  De maximale snelheid is hier 6km p/u.

sluis_appelscha
Sluis Appelscha

Bruggen en Sluizen:

U kunt voor € 15 euro een entree bewijs kopen om te voorkomen dat u bij iedere beweegbare brug en sluis geld moet betalen. Dit bewijs is alleen te verkrijgen bij een van de 3 sluizen. Het vaarseizoen is van 16 mei t/m 15 september. Bij Uilesprong - Appelscha en Mildam - Appelscha worden de bruggen bediend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op zondags worden ze niet bediend.

Tussen Gorredijk en de Damsluis bevinden zich tien bruggetjes die zelf moeten worden bediend, aanleggen is vrijwel bijna overal mogelijk.

Vaarroute 5 - Middelsee Route

Bent u op vakantie in Friesland en wilt u een heerlijke route varen?  De route is voor bezitters van motorboten en motorjachten een prima en veilig alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal.  De doorvaarhoogte is maximaal 2.46 meter en de diepgang 1.30 meter. Ook Zeilboten en zeiljachten kunnen er prima van Leeuwarden naar Sneek varen. In vroegere tijden was de route een belangrijke verbinding tussen Leeuwarden en Sneek. De Middelsee route dankt haar naam aan de vroegere Middelzee. Hier vestigden de eerste inwoners zich duizenden jaren geleden.

prinses_margriet_kanaalPrinses Margrietkanaal

De route bestrekt een groot weidegebied langs vele oude en schitterende boerderijen, kerken en terpen. Ook de steden en dorpen bevatten genoeg bezienswaardigheden zoals kerken, musea, cafe's e.d en het loont de moeite om hier even te kijken.  Op de meeste plaatsen kunt u prima aanleggen.

Bedieningstijden

U hoeft in de meeste gevallen niet lang te wachten. De vaste bedieningstijden van alle bruggen en sluizen in Friesland in de periode van 1 april tot 1 november zijn van 09:00 tot 12:00, 13:00 tot 16:15 en 17:15 tot 19:00. Van juni t/m augustus worden de bruggen en sluizen bediend tot 20:00 ’s avonds.

Wij wensen u alvast veel vaarplezier en een fijne vakantie toe!