Home
duits fries Last minute

Vaarroutes Noord-Holland

Noord-Holland is een watersport provincie die alles te bieden heeft voor iedere watersporter! Een motorboot, motorjacht, Zeilboot, sloep of zeiljacht: Noord Holland biedt mogelijkheden voor iedereen.  Het kent vele meren zoals het IJsselmeer en het Markermeer. Maar u kunt ook volop genieten op de Waddenzee of Noordzee.

Vaarroute 1: Zaandam naar Alkmaar:

De route begint bij het Noordzeekanaal. Op dit kanaal is veel beroepsvaart aanwezig, houdt hier rekening mee. U vaart tussen de borden 16 en 17 in noordelijke richting naar Zaandam. Deze vaarroute kent erg veel bruggen. Met een motorjacht of Motorboot kunt u onder de meeste bruggen door. Dit is met een zeiljacht of zeilboot niet het geval en zult u moeten wachten. U kunt de tocht in één dag afleggen, dit is natuurlijk geheel aan u.

alkmaar

Als u de eerste brug J.M. den Uijlbrug passeert  vaart u vervolgens door naar de Wilhelminabrug/sluis. U betaald hier echter wel hier havengeld en sluisgeld. De spoorbrug draait op vaste tijden: 24 minuten over en 58 minuten over. Hij draait tot 21.58. De maximale doorvaar hoogte is 2 meter dus zullen ook motorjachten moeten wachten.

Koog aan de Zaan / Zaanstad

Na de spoorbrug passeert u in Koog aan de Zaan de Coenbrug. Dit gedeelte van de route wordt als erg mooiste beschouwd. Hier ziet u de oude Zaanse huizen en molens waar de Zaanstreek bekend om staat. Let op: buiten de betonning is weinig diepgang. In Zaanstad vaart u langs het industrieterrein en volgt u het hoofdwater. Hier passeert u wederom weer enkele bruggen. Houdt stuurboord aan na het passeren van de Beatrixbrug. Dit vaarwater leidt via Markenbinnen naar het Alkmaarder Meer. Hier kunt u prima zeilen en er is voldoende diepgang binnen de betonning. Aan het eind vaart u stuurboord het Noord Hollands Kanaal op.


Het Noord Hollands Kanaal

Het is nu nog maar een klein stuk varen naar Alkmaar. Na de Leeghwaterbrug brug houdt u bakboord aan richting Alkmaar. Hier vindt u de jachthaven van Nicolaas Witsen. Dit is een reparatiewerf met enkele passanten plaatsen. Bakboord aanhoudt vaart u recht op de Bierkade van Alkmaar aan.
 
Voor boten met meer dan 1,40 meter diepgang is vrijwel geen plaats meer in Alkmaar. Er zijn nog enkele plaatsen aan de linkeroever voor het havenkantoor.

Vaarroute2: Van Alkmaar naar Den Helder

Deze eenvoudig vaarroute is voor veel watersporters een geweldig (alternatieve) route. Alleen een kleine oversteek van Den Helder naar Oudeschild is nodig.

Alkmaar

Is bij uitstek een stad voor veel watersporter plezier. Helaas heeft ze de laatste tijd weinig mogelijkheden voor passanten.  We vertrekken vanuit Alkmaar vanaf de Bierkade en passeren als eerste de Friese Brug, marifoonkanaal 20. De bruggen worden via camera's in de gaten gehouden en draaien snel voor u. De spoorbrug draait op vaste tijden. Hij deze draait om 25 minuten over en 55 minuten over. Na het passeren van de Huismanbrug bent u Alkmaar uit.

Vervolgens komt u aan bij de Koedijkervlotbrug. Dit is een drijvende brug waarvan de brugdelen uit elkaar schuiven over het water. In dit gedeelte van de vaarroute komt u nog een behoorlijk aantal van deze bruggen tegen, hiervan heeft u waarschijnlijk weinig oponthoud. U hoeft vervolgens alleen het hoofdvaarwater te volgen.

Den Helder / Schagen

Bij Stolpen kunt u kiezen om direct naar Den Helder te gaan of stuurboord een tussenstop in Schagen te maken. Gaat u direct door naar Den Helder, dan moet u even letten op de veerpont tussen kilometerpaal 73 en 72. Wacht tot de flikkerlamp op de paal aan stuurboord gedoofd is! Anders hangt er een staalkabel over het water. Na de veerpont komt u bij de Koegras Spoorbrug. Deze draait om 22 minuten en 52 minuten over. Na de Kooybrug bent u bijna in Den Helder. Hier kunt u kiezen tussen de binnenhavens of de Koninklijke Marine Jacht Club.  Kijk hier goed om u heen want de vrachtschepen varen hier snel. Vaar hier richting de Moormanbrug, (kanaal 18) en na deze brug houdt u stuurboord aan en draait af naar zee.

 Bron: watersportalmanak