Home
duits fries Last minute

Vaarroutes in de provincie Utrecht

Motorkruiser-hurenFoto: Delos Yachtcharter

Vaarroute 1 - De Vecht Van Muiden naar Nieuwegein

In de provincie Utrecht zijn veel vaarroutes mogelijk op uw motorboot of zeiljacht. De Vecht is een belangrijke verbinding met het achterland. Deze regen-rivier geeft u een prachtig landschap en beeld. U ziet hier prachtige landhuizen aan beide zijden van de rivier. De rivier kronkelt zich een weg door het landschap en passeert Weesp.

In Weesp zijn drie jachthavens: De Vecht,  de Zeemeermin  en Weesp. Alle havens hebben voldoende voorzieningen zodat u volop kunt genieten van uw vakantie op uw motorjacht, motorboot, zeilboot, zeiljacht enz. Weesp is een pittoresk stadje met veel bezienswaardigheden. Als u besluit verder te varen komt u via Vreeland en Loenen uit in Breukelen. De route heeft veel aanlegplaatsen maar zonder voorzieningen. Hier vindt u de Loosdrechtseplassen. Maarssen is de volgende stop. Hier kunt u tevens het Amsterdam-Rijnkanaal opvaren.

Enkele vaaraanwijzingen en tips voor de Vecht:

  • De doorvaarhoogte is maximaal 3,75 mtr.
  • De diepgang is maximaal 1,50 mtr.
  • De maximumsnelheid is 9 km. p/u tot aan Nederhorst den Berg daarna 6 km. p/u.
  • De Maximumsnelheid op het Merwedekanaal ten noorden van de Lek is 4,5 km. p/u.

Vanaf de Vecht gaat u over op het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit kunt u met een forse snelheid doen. De maximum snelheid op dit kanaal is voor alle schepen 18km. p/u. Het is belangrijk om stuurboordswal te houden. Let hier goed op. Het is een druk vaarwater. Op zondag is het aanzienlijk rustiger dan door de week. Bij de Zuidersluis kunt u richting Nieuwegein.

Motorjacht-verhuurFoto: Delos Yachtcharter

Vaarroute 2 Lek en Neder-Rijn

U als watersporter wil vast wel een stevig stukje varen op een rivier!  De vaarroute gaat langs een prachtige Nederlandse rivierenlandschap. U vaart eerst nog op de Lek. Na Wijk bij Duurstede gaat zij over in de Neder-Rijn. U vaart uit Nieuwegein weg via de Konninginnesluis en u slaat links af.

Culemborg is de eerste plaats die u na de sluis van Hagestein tegen komt. In de jachthaven is de mogelijkheid om aan te leggen met uw motorboot, motorjacht, zeilboot enz. De stad Culemborg is met zijn oude gevels en gebouwen een beschermd stadsgezicht. Bezienswaardigheden zijn er voldoende.

Voordat u Wijk bij Duurstede voorbij vaart kruist u eerst het Amsterdam-Rijnkanaal. Let op: dit een drukke kruising is. Bij Wijk bij Duurstede kunt u de dode arm van de Neder-Rijn in varen. Hier vindt u 2 Jachthavens; de Rijn Lek en de Lunenburg.

Gaat u echter stuurboord dan vaart u de Neder-Rijn op richting Rhenen wat een prachtig rivierenlandschap is met de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug.

In Rhenen is een passantenhaven. Rhenen staat bekend om het Ouwehands Dierenpark.  Voor de stad Wageningen vaart u bakboord het havenkanaal in. Hier vindt u de jachthaven van watersportvereniging Vada.Verder vindt u geen andere aanlegplaatsen.

Nu bent u al ver buiten de provincie Utrecht. De waarwegen houden zich niet aan de grenzen van de provincies. Er zijn 2 jachthavens in Arnhem; Jachthaven Roei- en Zeilvereniging Jason en Jachthaven Valkenburg. Arnhem kan het eindpunt van de reis zijn, of het begin van een nieuw avontuur.

Bron: watersportalmanak.nl