Home
duits fries Last minute

Wat kost het om een vakantiehuisje aan het water te huren

Bij het zoeken van jouw vakantiebestemming is het wel zo handig om eerst te bepalen of het een vakantie in het buitenland wordt of heerlijk dicht bij huis, in ons eigen Nederland dus. Dit artikel schrijven we voor iedereen die geen zin heeft in lange afstanden rijden of te vliegen om op een populaire vakantiebestemming aan te komen. Nergens voor nodig, want als je gewoon in Nederland een vakantiehuisje aan het water gaat huren dan is dat een garantie voor een unieke vakantie in ons eigen Nederland.
 

casa_de_la_luz_houseboat

Foto: Jachthuren.nl | unieke houseboats


Voor welk type vakantiehuisje kies je?

Om de vraag "wat kost het om een vakantiehuisje aan het water te huren" te kunnen beantwoorden, zetten we eerst diverse mogelijkheden op een rij. Want je kunt kiezen voor een klein vakantiehuisje zoals we die bijvoorbeeld vaak op Marktplaats.nl voorbij zien komen, of een vakantiebungalow op een basic of juist luxe vakantiepark aan het water, een vakantiehuisje midden in de natuur aan een rustig meer, eventueel met een boot erbij... Uiteraard zijn de kosten voor het huren van een vakantiehuisje afhankelijk van die specificaties.

roggebroek-accommodaties (2)

Foto: Jachthaven De Roggebroek


Waar is de prijs op gebaseerd? 

Het aantal personen van jouw gezelschap is een belangrijke basis voor de huurprijs van een vakantiehuisje aan het water. In dit artikel gaan we uit van 2 tot 4 personen. De kosten voor zo'n vakantiebestemming kunnen uiteraard verschillen per locatie en per verhuurder. Uiteraard speelt de locatie een grote rol. Aan een vakantiehuisje aan het open water in Friesland hangt nu eenmaal een ander prijskaartje dan op een doorsnee locatie elders. We noemen in dit artikel daarom een gemiddelde prijs en van/tot prijzen. Met lastminute vakantiehuisjes aan het water huren houden we in dit artikel maar even geen rekening. Die prijzen variëren te veel.

1_Sinnehuskes_Werf-IJlst_Accommodaties

Foto: Sinnehuskes Werf IJlst stijlvol vakantiehuisje aan het water


De prijs van een basic vakantiehuisje aan het water

Als je op zoek gaat naar een eenvoudig huisje of chalet aan het water, zul je al snel merken dat het aanbod niet erg groot is en daardoor ook de beschikbaarheid beperkt is.  Een eenvoudig tweepersoons vakantiehuisje aan het water kost voor een week in het voor- en naseizoen tussen de € 375,00,-  en € 500,-. In het hoogseizoen zien we de tarieven van dezelfde vakantiehuisjes stijgen met circa 40 tot 50 % naar ±  € 500,- tot € 700,-  Hierbij speelt dus het aantal personen ( max. 2 òf 4) én de locatie een belangrijke rol.

1_Zeilschool_De_Viking_Accommodaties

Foto: Zeilschool De Viking 11 identieke vakantiehuisjes aan het water


De middenklasse vakantiehuisjes aan het water

We noemen het de middenklasse huisjes... de nette en goed onderhouden vakantiehuisjes met prima recensies. Dit is toch wel de grootste categorie qua vraag én aanbod. Uiteraard verschillen de huurprijzen hier nogal per locatie. De omgeving, de ligging van het huisjes, het water waaraan het vakantiehuisje staat en ook het niveau van het huisje. De huurprijs voor een week vanaf 2 personen varieert in het voorseizoen en naseizoen tussen de € 600,00 en € 900,-  Hier zien we dat die tarieven in het  hoogseizoen een verschil geven van circa 40 tot 50 %. Hierbij moeten we uiteraard het hoogseizoen als standaard tarief zien en het verschil met het voor- en naseizoen als korting/prijsverlaging.

goudenplakje_groepsaccommodatie_water_voorkant-scaled

Foto: Gouden Plakje een luxe vakantiehuisje aan het water


De kosten voor luxe vakantiehuisjes aan het water 

Ook in het luxe segment is het aanbod groot en gevarieerd. De luxe vakantiehuisjes aan het water worden aangeboden door particulieren én professionele verhuurder. De prijzen om een luxe vakantiehuisje te huren verschillen nogal. Dit komt hoofdzakelijk door het luxe niveau van de huisjes en ook de locatie. Als een luxe vakantiehuisje of vakantiebungalow op een vakantiepark met veel voorzieningen staat, met tevens een royale tuin met zitje en steiger aan het water, dan zit je aan de top van de tarieven. Denk hierbij aan prijzen vanaf circa € 900,00 in het voorseizoen en naseizoen en circa € 1500,- tot € 1900,- in het hoogseizoen. De kosten voor de luxe vakantiehuisjes aan het water zijn sterk afhankelijk van het luxe niveau en de locatie.

Vakantiewoning_37_Vooraanzicht

Foto: Marinapark Tacozijl Lemmer vakantiehuisjes aan het water


Vakantiehuisje aan het water huren met een boot erbij

In dit artikel hebben we het over de vakantiehuisjes aan het water. Maar hoe mooi zou het zijn dat je daar ook voor de hele periode een boot aan de steiger ligt die bij de boeking is inbegrepen. Je kunt dan met de motorboot of sloep maximaal genieten van de locatie en omgeving. Een vakantiehuisje aan het water met een sloep of motorbootje erbij ligt natuurlijk wel hoger in prijs. Ook het luxe niveau speelt hierbij een rol. De prijzen voor een gemiddeld vakantiehuisje aan het water met een bootje of sloep erbij zijn in het voor- en naseizoen zijn circa € 800,- uitlopend tot € 1200,-. Voor het hoogseizoen is de toeslag gemiddeld 50%. Maar een huisje + boot is een breed begrip, dus is het prijsniveau moeilijk aan te geven. het is in ieder geval wel een garantie voor een prachtige vakantie.

 

Recensies van de vakantiehuisjes of de vakantieparken

De prijzen voor de vakantiehuisjes aan het water zijn dus afhankelijk van de periode waarin je op vakantie gaat en het kwaliteitsniveau van het huisje en de locatie. Maar is die prijs wel in verhouding met de kwaliteit en service van het huisje en de service van de verhuurder of het vakantiepark? Om dat te weten is het belangrijk dat je de recensies leest van vakantiegangers die jullie hier al voor zijn gegaan. Ga niet op 1 negatieve recensie af maar lees er meer. Hierbij is het belangrijk dat je niet te ver teug gaat in de tijd want een vakantiehuisje aan het water kan zijn overgenomen door een nieuwe eigenaar of een vakantiepark heeft de kwaliteitseisen de laatste jaren naar boven bijgesteld.

 

Tot slot: een hele fijne vakantie aan het water

Wij hopen dat we jullie met dit artikel een beeld hebben gegeven bij het huren van een vakantiehuisje of vakantiebungalow aan het water, met of zonder bootje of sloep aan de steiger. We hebben op deze pagina een aantal links aangebracht die direct en indirect een overlap hebben met dit artikel over vakantiehuisjes. Dat kan jullie weer enkele stappen verder brengen bij de keuze van jullie vakantiebestemming in Nederland. Namens het team vanBootverhuurinNderand.nl.nl wensen we jullie alvast een hele fijne vakantie aan het water!