Home
duits fries Last minute

Vaarroute Oost Groningen

Het vertrekpunt van deze vaarroute is de Camping Wedderbergen / Haven Wedderveer en ook het eindpunt is weer op deze zelfde locatie.
De lengte van de route is 32 kilometer. Kies je voor een ander startpunt, dan is de lengte van deze route circa 25 kilometer, omdat de vaart naar het start- en eindpunt dan wordt overgeslagen. Deze Groningese vaarroute per boot kent 5 bruggen en geen sluizen en is daardoor geschikt voor zowel een sloep als een motorboot of toerboot. De maximale diepgang van de boot mag 1.10 meter zijn. Heb je zelf geen motorboot of sloep, dan kun je er uiteraard altijd 1 huren. Een motorjacht huren voor 1 dag is echter niet overal mogelijk. Een sloep huren daarentegen, is juist meestal voor 1 dag. 
Je kunt  de vaaroute op ieder ander punt starten, zoals bijvoorbeeld vanuit Winschoten, Nieuweschans of Veelerveen.

het_veendiepHet Veendiep

Vanaf de Haven Wedderveer vaar je linksaf de haven uit. Daarna langs de camping en naar de afslag naar het Veendiep (ca. 3 km). Hier rechtdoor varen of op het Veendiep de route in tegenovergestelde richting varen.

Na ruim 9 kilometer kom je bij de sluis Bultsterverlaat. Je vaart niet door de sluis maar gewoon verder over de Westerwoldse Aa. Kort hierna nader de eerste brug van deze vaarroute. Dit is de ophaalbrug van Klein-Ulsda. Alle bruggen op deze vaarroute in Oost Groningen zijn zelfbedieningsbruggen. Hiervoor ben je vaak een sleutel nodig die gratis bij de verschillende havenmeesters verkrijgbaar is. Hiervoor moet je € 20,00 borg betalen die je terug krijgt als je de sleutel terug brengt.

Na deze brug vaar je verder in noordelijke richting. Aan de kleine afslag rechts ga je gewoon voorbij. Vanaf hier kom je in een prachtig stukje typisch Oost Groningse natuur.
Na totaal 13,5 km van deze vaarroute wordt het water breder en vaar je rechts de afslag in om de route te vervolgen. Ook kun je op dit punt 2 kilometer rechtdoor varen naar het gezellige Nieuweschans. Dit betekent uiteraard wel dat u om later de route weer te vervolgen, ook weer 2 km terug moet varen.

Na de genomen afslag nader je na 2 km weer een brug. Ook deze brug moet je zelf openen. Je vaart hier op het Verenigd B.L. Tijdenskanaal. Vier kilometer verder kom je de tweede zelfbedieningsbrug tegen en na in totaal 21 km varen nog een. 2 km verder nader je bij de laatste brug van deze vaarroute. Na 1 kilometer varen vanaf kom je aan in het Groningse Rhederbrug.

Na Rhederbrug zie je de afslag naar het Veendiep. Vanaf dit punt wordt de routenog mooieri. Het Veendiep is een rustig stukje water waar je niet veel andere boten zult tegenkomen. Dit maakt het extra de moeite waard om deze route te varen. Het is hier erg smal, dus mocht je een tegenligger naderen dan kan het zijn dat je even de juiste plek moet vinden om elkaar te passeren. De natuur is hier uniek. Het voelt dat je hier in het bos vaart. Heel bijzonder! 

jachthaven_veendiepJachthaven Veendiep

Na zo'n 3 kilometer verder varen zie je links Haven Veendiep. Dit kleine haventje biedt plaats aan zo'n tien boten. Maar ondanks dat, is er meestal wel plek om aan te leggen. De havenmeester van Jachthaven Veendiep is Pieter Dekker. Hij is tevens havenmeester van de haven van Wedderveer én eigenaar van Pieter Dekker Rondvaarten en dus een kenner van dit gebied. In het haventje van Veendiep is een toilet en douche aanwezig. Een prima locatie voor een pauze aan wal dus! plek voor een pauze.

Vaar de route te hebben en u nadert een bruggetje met de naam Hoogholtje, gevolgd door een bocht. Even later komt u weer op de Westerwoldse Aa (linksaf). Na ruim 32 kilometer bent u terug bij het startpunt, de haven Wedderveer.

Bron en foto's: VareninhetNoorden.nl