Home
Facebook Instagram Twitter

Vaarroute Oost Groningen

Het vertrekpunt van deze vaarroute is de Camping Wedderbergen / Haven Wedderveer en ook het eindpunt is weer op deze zelfde locatie.
De lengte van de route is 32 kilometer. Als u kiest voor een ander startpunt, dan is de lengte van deze route circa 25 kilometer. Deze Groningese vaarroute per boot kent 5 bruggen en geen sluizen en is zeer geschikt voor zowel een sloep als een motorjacht of een motorboot of toerboot. Maximale diepgang is 1.10 meter.

het_veendiepHet Veendiep

U kunt op ieder ander punt starten, zoals bijvoorbeeld vanaf Winschoten, Nieuweschans of Veelerveen.

Vanaf de Haven Wedderveer linksaf de haven uit. Daarna langs de camping en naar de afslag naar het Veendiep (ca. 3 km). Hier rechtdoor varen of op het Veendiep de route in tegenovergestelde richting varen.

Na ruim 9 kilometer nadert u de sluis Bultsterverlaat. U vaart niet door de sluis maar gewoon verder over de Westerwoldse Aa. Kort hierna nadert u de eerste brug. Dit is de ophaalbrug van Klein-Ulsda. Alle bruggen op deze Oost Groningen route zijn zelfbedieningsbruggen. Hiervoor hebt u een sleutel nodig die gratis bij verschillende havenmeesters verkrijgbaar is. Hiervoor dient u 20,00 borg te betalen die u terug ontvangt als u de sleutel terug brengt.
Na deze brug vaart u verder in noordelijke richting, Aan de kleine afslacht rechts gaat u gewoon voorbij. U komt nu in een prachtig stukje typisch Oost Groningse natuur.
Na totaal 13,5 km van deze vaarroute wordt het water breder en vaart u rechts de afslag in om de route te vervolgen. Ook kunt u op dit punt 2 kilometer rechtdoor varen naar het gezellige Nieuweschans. Dit betekent uiteraard wel dat u om later de route weer te vervolgen, ook weer 2km terug moet varen.

 

Na de genomen afslag nadert u na 2 km weer een brug. Ook deze brug moet u zelf openen. U vaart hier op het Verenigd B.L. Tijdenskanaal. Vier kilometer verder komt u weer een zelfbedieningsbrug tegen en na in totaal 21 km varen nog een. 2 km verder komt u bij de laatste brug van deze vaarroute. Nog 1 kilometer varen en u komt aan in het Groningse Rhederbrug.

Na Rhederbrug komt u bij de afslag naar het Veendiep. Vanaf dit punt wordt de route echt heel mooi. Het Veendiep is een rustig stukje water waar u niet veel andere boten zult tegenkomen. Dit maakt het extra de moeite waard om deze route te varen. Het is hier erg smal, dus als 2 boten elkaar moeten passeren is het zoeken naar een geschikte plek om dit te doen. De natuur is hier uniek. U doorkruist hier al het ware een bos.

jachthaven_veendiepJachthaven Veendiep

Na circa 3 km verder varen ziet u links Haven Veendiep. Dit kleine haventje biedt plaats aan slechts een tiental bootjes, maar er is meestal wel plek om aan te leggen. De havenmeester is Pieter Dekker, tevens havenmeester van de haven van Wedderveer en eigenaar van Pieter Dekker Rondvaarten en hiermee kenner van dit gebied. In het haventje van Veendiep is een toilet en douche aanwezig. Geschikte plek voor een pauze.

Vaar de route te hebben en u nadert een bruggetje met de naam Hoogholtje, gevolgd door een bocht. Even later komt u weer op de Westerwoldse Aa (linksaf). Na ruim 32 kilometer bent u terug bij het startpunt, de haven Wedderveer.

Bron en foto's: VareninhetNoorden.nl