Home
duits fries Last minute

Wie is er verantwoordelijk bij een bootongeluk?

verantwoordelijkheid-bootongeluk

Hoewel veel watersporters er niet bij stilstaan, is het op het water gemakkelijk om een ongeluk te krijgen. Een boot kan er door wat extra deining voor zorgen dat je uitglijdt of struikelt over een stuk touw of een ander obstakel. Over de aansprakelijkheid bij een ongeluk op het water, en dus ook de vraag waar letselschade kan worden geclaimd, wordt onderscheid gemaakt op basis van het vaartuig. Het verschilt namelijk of je letsel oploopt op je eigen boot, een gehuurde boot, een boot van vrienden of dat je mee bent gegaan op een georganiseerde bootreis.

Ongeluk op een eigen boot

Bij het ontstaan van lichamelijk letsel op een eigen boot ben je bijna altijd zelf aansprakelijk. Alleen als je met je boot door schuld van een ander een aanvaring hebt gehad is het mogelijk om de veroorzaker van het ongeluk aansprakelijk te stellen. Ook bij botsingen door foute aanwijzingen van een brugwachter of borden waar de verkeerde dingen op staan, kan een andere partij aansprakelijk worden gesteld. Dat zijn echter situaties die zelden voorkomen. Daarom moet je als je een eigen boot hebt een goede aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Als er letselschade geclaimd moet worden is het goed om je te laten begeleiden door specialisten van B&O Letselschade.

Lichamelijk letsel op andermans boot

Wie een vaartocht wil maken kan dat ook doen met een gehuurde boot. Het is verstandig om bij het huren van een boot een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dat wordt meestal aangeboden door de verhuurder van de boot. Als er onderweg dan iets gebeurt hoef je alleen de kosten van het eigen risico te betalen. Als er een ongeval gebeurt door een defect aan de boot kan de verhuurder soms aansprakelijk worden gesteld. Wie meevaart op de boot van familie of vrienden en buiten de eigen schuld een ongeluk krijgt, kan de schipper aansprakelijk stellen. Als je een bootje hebt en wel eens mensen meeneemt is het verstandig om een verzekering voor een pleziervaartuig af te sluiten.

Georganiseerde pleziervaart

Als deelnemer aan een pleziervaart is het logisch om te veronderstellen dat je op een veilige manier met het schip mee kunt varen. Als er toch een ongeluk ontstaat waar je zelf niets aan kunt doen is de vervoerder, dus de organisator van het vaartochtje, aansprakelijk. Om juristen van voldoende informatie te voorzien om te bepalen wie aansprakelijk is voor het ontstaan van letselschade op het water, is het verstandig om meteen zoveel mogelijk fotomateriaal te maken. Dat kan als bewijs dienen.